[et_pb_section fb_built=”1″ module_class=”page_section” _builder_version=”3.18.7″ module_alignment=”center”][et_pb_row module_class=”page_row” _builder_version=”3.18.7″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.18.7″ parallax=”off” parallax_method=”on”][et_pb_text admin_label=”Page title” module_class=”page_title” _builder_version=”3.18.7″]

Internet stranice

[/et_pb_text][et_pb_text module_class=”page_text” _builder_version=”3.18.7″]

Od sredine 2001. godine na internetu postoje i stranice Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara. Tada je na internetu bilo desetak stranica hrvatskih vatrogasnih postrojbi, za razliku od vatrogasnih postrojbi zapadne Europe, SAD-a i drugih dijelova svijeta koje su već tada imale internet stranice. (Treba spomenuti kako danas veliki broj hrvatskih vatrogasnih postrojbi ima svoje internet stranice).

Iz tog razloga, stranice JVP Bjelovar su od prvog dana prevedene na engleski i njemački jezik. Kako su kolege vatrogasci iz drugih krajeva svijeta naveli, ove stranice su bile jedina mogućnost za upoznavanje sa vatrogastvom u Hrvatskoj.

To je ubrzo ostvarilo cilj, jer su se počeli javljati vatrogasci doslovno iz cijeloga svijeta. Ostvareni su brojni kontakti putem e-mailova, a zabilježeno je i oko tisuću upisa u knjigu gostiju.

Zanimljivo je spomenuti kako je osim informativnih upita o hrvatskom vatrogastvu, bilo dosta želja za razmjenom vatrogasnih oznaka. Naime, veliki broj ljudi širom svijeta iz hobija skuplja ambleme koji se nose na rukavima uniformi, a neki kolekcionari ih imaju po nekoliko tisuća. U nekoliko navrata smo poslali ambleme JVP Bjelovar, a zauzvrat zid naše postrojbe krasi stotinjak amblema vatrogasnih postrojbi iz raznih krajeva svijeta.

Osim gore navedenog, putem internet stranica ostvareno je slijedeće:

U nekoliko navrata, tijekom posjeta Hrvatskoj, postrojbu posjećuje vatrogasac iz Poljske s obitelji.
Nastavljaju se češći kontakti s njim, koji rezultiraju službenim posjetom predstavnika vatrogasne postrojbe grada Zary, te čelnika grada Zary, županije i gospodarstvenika. Održan je niz sastanaka sa predstavnicima grada Bjelovara, županije i JVP Bjelovar.
Tada je potpisana i povelja prijateljstva između profesionalnih vatrogasnih postrojbi gradova Bjelovara i Zary.

U međuvremenu, odvijaju se učestali kontakti sa vatrogascem iz Južne Koreje.
Koji zajedno sa svojim zapovjednikom dolazi uveličati proslavu 130 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelovar. Njihov dolazak u Bjelovar potaknuo je veliko zanimanje među hrvatskim vatrogascima i drugim gostima, kao i medijima.

Kasnije, tijekom Vatrogasne olimpijade u Varaždinu (na kojoj je učestvovalo oko tri tisuće sudionika iz 31 europske države), po prvi puta sudjelovala je i jedna ekipa iz Azije – ekipa Južne koreje.
Kako je autor ovih internet stranica bio vodič/prevoditelj ekipi Južne Koreje, poziva ih da zadnja dva dana dođu i u Bjelovar. Tako je četrnaest članova ekipe Južne Koreje posjetilo grad Bjelovar i bjelovarsku Javnu vatrogasnu postrojbu.

U nekoliko navrata postrojbu posjećuju i vatrogasci iz Njemačke.

Osim sa vatrogasnom postrojbom poljskog grada Zary, potpisana je i povelja prijateljstva sa profesionalnom vatrogasnom postrojbom grada Tae-baek iz Južne Koreje.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Skip to content